Analisis Penerapan Hygiene dan Sanitasi pada Penyelenggaraan Makanan Karyawan di Pangeran Beach Hotel Padang

Authors

  • Septia Dwi Astuti Universitas Negeri Padang
  • Kasmita Kasmita Universitas Negeri Padang

DOI:

https://doi.org/10.54066/jikma.v2i4.2295

Keywords:

Analysis, Hygiene, Sanitation

Abstract

This research starts from observations about hygiene and sanitation with the background of the problems that arise are employees who do not use aprons and gloves, pay less attention to the cleanliness of eating and drinking utensils, unclean eating places. This study aims to analyze the application of hygiene and sanitation at Pangeran Beach Hotel Padang which includes 3 indicators, namely: Personal Hygiene, Equipment, and Dining Area. This type of research is descriptive research with quantitative and qualitative data. Data collection techniques with an observation guide prepared using a guttman scale, documentation and interviews. Determination of informants with Purposive Sampling Technique in this study was determined as many as 10 people. Quantitative data analysis techniques are assisted by Microsoft excel, qualitative data analysis techniques, namely reduction, presentation of data and conclusions.

References

Agung, A. A. I. N. 2015. Tinjauan Angka Kuman pada Usap Alat Makan di

Warung Tipat Cantok Desa Pohgading Kecamatan Denpasar Utara. (Karya Tulis Ilmiah). Denpasar : Politeknik Kesehatan Denpasar.

Amaliyah, N. (2017) Penyehatan Makanan dan Minuman. Yogyakarta: Deepublish.

Anam, & Setioka Aprilia. (2021). Penerapan Higiene, Sanitasi Dan Keselamatan Kerja Di Dapur. Jurnal Pengabdian Masyarakat Waradin, 1(2), 74–84. https://doi.org/10.56910/wrd.v1i2.180

Andayani, H. (2020). Hygiene Dan Sanitasi Makanan Jajanan. Kedokteran Nanggroe Mededika, 3(4), 27–28.

Assidiq, A. S., & Darawatih. (2019). Pengetahuan, Sikap Dan Personal Hygiene Tenaga Penjamah Makanan Di Ruang Pengolahan Makanan. Jurnal Gizi Prima (Prime Nutrition Journal), 4(2), 81. https://doi.org/10.32807/jgp.v4i2.135

Arikunto, S. (2019). Prosedur Penelitian. Jakarta: Rineka cipta.

Atomoko, T. P. H. (2017). Peningkatan Higiene Sanitasi Sebagai Upaya Menjaga Kualitas Makanan dan Kepuasan Pelanggan di Rumah Makan Dhamar Palembang. Jurnal Khasanah Ilmu, 8(1), 1–9.

Azeera, W. (2022). Implementasi Kantin Kejujuran Dalam Meningkatkan Sikap Amanah Dan Akhlakul Karimah Bagi Siswa Sekolah Dasar. JPG: Jurnal Pendidikan Guru, 3(3), 213. https://doi.org/10.32832/jpg.v3i3.7381

Brilian, R., & Ananda, L. K. (2017). Medical Laboratory Technology Journal ANGKA KUMAN PADA BEBERAPA METODE PENCUCIAN PERALATAN MAKAN. Medical Laboratory Technology Journal, 3(1), 82–86. http://ejurnal-analiskesehatan.web.id

Cholid, K. A., & Darundiati, Y. H. S. (2022). Faktor-Faktor Yang Berhubungan Dengan Angka Kuman Pada Peralatan Makan Di Rumah Makan Wilayah Perimeter Dan Buffer Area Pelabuhan Sampit. Jurnal Kesehatan Masyarakat (Undip), 10(3), 290–297. https://doi.org/10.14710/jkm.v10i3.32746

Dianovita, C., & Gardiarini, P. (2023). Penerapan Personal Hygiene, Sanitasi Peralatan, dan Sanitasi Lingkungan pada Pedagang Nasi Goreng: Studi Kasus Pada Pedagang Nasi Goreng di Kota Balikpapan. JSHP : Jurnal Sosial Humaniora dan Pendidikan, 8(1), 62–70. https://doi.org/10.32487/jshp.v8i1.1888

Fathullah, F. Sh. (2022). Cemaran Mikrobiologi Pada Makanan, Alat Makan, Air Dan Kesehatan Penjamah Makanan Di Unit Instalasi Gizi Rumah Sakit X Di Banjarmasin. Journal of Nutrition College, 11(4), 322–327. https://doi.org/10.14710/jnc.v11i4.35300

Fattah, N. (2019). Hubungan Personal Hygiene dan Sanitasi Lingkungan dengan Kejadian Penyakit Kulit pada Pasien di Puskesmas Tabaringan Makassar. UMI Medical Journal, 3(1), 36–46. https://doi.org/10.33096/umj.v3i1.33

Hermawan, T. (2016). Hygiene dan sanitasi pengolahan makanan keluarga anggota lembaga pemberdayaan kesejahteraan. Jurnal Keluarga, 2(1), 76–84.

Hutasoit, D. P. (2020). Pengaruh Sanitasi Makanan dan Kontaminasi Bakteri Escherichia coli Terhadap Penyakit Diare. Jurnal Ilmiah Kesehatan Sandi Husada, 12(2), 779–786. https://doi.org/10.35816/jiskh.v12i2.399

Irnawati, C., & Widyana, R. (2018). Hipnoterapi untuk Peningkatan Perilaku Personal Hygiene Anak Jalanan. Jurnal Psikologi, 14(1), 28–32.

Islami, T. (2020). Penerapan Hygiene Dan Sanitasi Dalam Penyimpanan Bahan Makanan Di Garde Manger Section Sheraton Surabaya Hotel and Towers. Jurnal Kesehatan Masyarakat., 3(3–5), 13–45.

Kumala, Y. S. N., & Pawenang, E. T. (2017). Kondisi Sanitasi dan Kepadatan Lalat Kantin Sekolah Dasar Wilayah Kerja Puskesmas Kedungmundu. Jurnal of Health Education, 2(1), 99–106. http://journal.unnes.ac.id/sju/index.php/jhealthedu/

Kustiyoasih, M. P., & Adriani, M. N. (2017). Penyelenggaraan Makanan Dan Kepuasan Konsumen Di Kantin Lantai 2 Rumah Sakit Universitas Airlangga Surabaya. Media Gizi Indonesia, 11(1), 11. https://doi.org/10.20473/mgi.v11i1.11-16

Marisdayana, & Harahap, P. (2017). Teknik Pencucian Alat Makan, Personal Hygiene Terhadap Kontaminasi Bakteri Pada Alat Makan. Jurnal Endurance, 2(3), 376. https://doi.org/10.22216/jen.v2i3.2052

Nildawati, & Hasbi, F. (2020). Penerapan Personal Hygiene Pada Penjamah Makanan di Pondok Pesantren Kecamatan Biring Kanaya Kota Makassar. Jurnal Kesehatan Lingkungan, 10(2), 68–75. https://doi.org/10.47718/jkl.v10i2.1164

Ningrum, Y. O. (2018). Gambaran Higiene Sanitasi Kantin Pt X Berdasarkan Kmk Nomor 1098 Tahun 2003. Jurnal Kesehatan Lingkungan, 10(1098), 313–320.

Nurita, R. (2020). THE APPLICATION OF PERSONAL HYGIENE WAITERS IN. 7, 1–15.

Pertiwi, W. E., & Karmila, K. (2020). Determinan Personal Hygiene pada Siswa-Siswi Asrama. Jurnal Ilmu Kesehatan Masyarakat, 9(04), 239–247. https://doi.org/10.33221/jikm.v9i04.733

Putri, charisma N., & Kasmita. (2021). Analisis Penerapan Food Hygiene pada Penyelenggaraan Makanan di Kantin Karyawan Hotel Ragkayo Basa Padang. Jurnal Pendidikan Tambusai, 5, 10406–10413. https://jptam.org/index.php/jptam/article/view/2641

Rachman, T. (2018). Higiene Dan Sanitasi Pedagang Kantin Sekolah. Angewandte Chemie International Edition, 6(11), 951–952., 10–27.

Rochmah, K. N. (2018). Pelaksanaan Usaha Kesehatan Sekolah (UKS) di SD 1 Bantul. Jurnal Pendidikan Guru Sekolah Dasar, 22(7), 2.142-2.153.

Sasmita, H., & Christine, C. (2023). Tinjauan Proses Pencucian Peralatan Makan dan Minum dan Kualitas Bakteriologis di Warung Makan Pasar Inpres Manonda. Banua: Jurnal Kesehatan Lingkungan, 3(1), 31–38. https://doi.org/10.33860/bjkl.v3i1.2922

Yulianto, Wisnu hadi, R. J. N. C. (2020). HYGIENE,SANITASI DAN K3. GRAHA ILMU.

Oetika, R., & Elza, I. (2019). Pengaruh Penyuluhan Dengan Media Poster Personal Hygiene Terhadap Pengetahuan Dan Sikap Penjamah Makanan DiDappur Madrasah Mu'Allamin Muhammadiyah Yogyakarta.

Published

2024-08-12

How to Cite

Septia Dwi Astuti, & Kasmita Kasmita. (2024). Analisis Penerapan Hygiene dan Sanitasi pada Penyelenggaraan Makanan Karyawan di Pangeran Beach Hotel Padang. Jurnal Ilmiah Dan Karya Mahasiswa, 2(4), 19–32. https://doi.org/10.54066/jikma.v2i4.2295