Sosialisasi Makanan Bergizi Puding Daun Kelor (Moringa Oleifera) Pencegah Stunting Oleh Kelompok KKN Universitas Negeri Padang di Kelurahan Durian II Kecamatan Barangin Kota Sawahlunto

Authors

  • Irfan Oktavianus Universitas Negeri Padang
  • Adissah Putri Herdianti Universitas Negeri Padang
  • Amalia Sagita S. Rangkuti Universitas Negeri Padang
  • M. Kevin Nur Syamsu Universitas Negeri Padang
  • Nailul Hasanah Universitas Negeri Padang
  • Rozalia Rozalia Universitas Negeri Padang
  • Riki Afriansyah Universitas Negeri Padang
  • Sukma Ramadhani Universitas Negeri Padang
  • Wahyuni Wahyuni Universitas Negeri Padang

DOI:

https://doi.org/10.54066/jkb.v2i3.2337

Keywords:

stunting, moringa leaves, toddler nutrition

Abstract

This article discusses the socialization and distribution of moringa leaf pudding as an effort to prevent stunting carried out by KKN Students of Padang State University in Durian II Village, Sawahlunto City. This activity aims to increase public knowledge about stunting and the benefits of moringa leaves for toddler nutrition. Socialization was carried out to mothers during posyandu activities by providing education about stunting and the nutritional content of moringa leaves. Students also made and distributed moringa leaf pudding to toddlers and mothers. As a result, the socialization and distribution of pudding received a positive response from mothers and children. The audience was interested in moringa leaf pudding and was interested in making it themselves. This activity is expected to increase awareness of the importance of balanced nutrition to prevent stunting, as well as provide alternative solutions to the use of local resources in the stunting eradication program in the area.

References

Achadi, E. L. (2014). Periode Kritis 1000 HPK dan Dampak Jangka Panjang Terhadap Kesehatan dan Fisiknya. Depok: FKM Universitas Indonesia.

Fatmawati, N., Zulfiana, Y. & Julianti, I. (2022). Pengaruh Daun Kelor (Moringa oleifera) Terhadap Pencegahan Stunting. Jurnal of Midwifery and Reproction Science), 3 (1).

Jupri, A., Husain, P., Putra, A. J., Sunarwidi, E., & Rozi, T. (2022). Sosialisasi kesehatan tentang stunting, pendewasaan usia pernikahan dan pengenalan Hak Kesehatan Reproduksi Remaja (HKSR). Alamtana: Jurnal Pengabdian Masyarakat Unw Mataram, 3(2) : 107-112.

Kuswanti, I., & Azzahra, S. K. (2022). Hubungan pengetahuan ibu tentang pemenuhan gizi seimbang dengan perilaku pencegahan stunting pada balita. Jurnal Kebidanan Indonesia, 13(1).

Mariyona, K., Rusdi, P. H. N., & Nugrahmi, M. A. (2023). Sosialisasi dan Pemberian Puding Daun Kelor Sebagai Upaya Pencegahan Stunting Anak Pra Sekolah. Jurnal Pengabdian Masyarakat, 6(2) : 465-474.

Noviasty, R., Indriani, M., Rahayu, F., & Firdaus, F. (2020). Eduwhap remaja siap cegah stunting dalam wadah kumpul sharing remaja. LOGISTA-Jurnal Ilmiah Pengabdian kepada Masyarakat, 4(2) : 494-501.

Ridhani, H. W. S., Rahadita, K., Winarsih, S., Rizqy, M., Achmad, Z. A. & Taufikurrahman (2022). Pemanfaatan Ekstrak Daun Kelor Pada Produk Olahan Puding Sebagai Upaya Pencegahan Stunting di Desa Pohsangit Tengah. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2 (1) : 139-144.

Septiyono, E. A., Dwi, M. N., & Puspita, A. A. (2021). Keripik Kelor (Moringa oleifera) Sebagai Produk Unggulan Desa Klampokan, Bondowoso, Jawa Timur dalam Mencegah Stunting. Panrita Abdi-Jurnal Pengabdian pada Masyarakat, 5(3) : 274-281.

Sriyanah, N., Syaiful, S., Efendi, S., Harmawati, H., Malik, M. Z., & Wijaya, I. K. (2022, April). Edukasi pemanfaatan daun kelor dalam pencegahan stunting di desa alarrae kecamatan tanralili kabupaten maros. In Prosiding Seminar Nasional Pengabdian Kepada Masyarakat: Peduli Masyarakat (Vol. 2, No. 1, pp : 23-26).

Syiddatul, B. N. P., & Fitriasari, A. (2022). Edukasi Tentang Stunting dan Pemanfaatan Puding Daun Kelor dalam Mencegah Stunting. Jurnal Kreativitas Pengabdian Kepada Masyarakat (PKM, 5(8.5.2017) : 3242–324.

Wahyuningsih, R., & Darni, J. (2021). Edukasi Pada Ibu Balita Tentang Pemanfaatan Daun Kelor (Moringa Oleifera) Sebagai Kudapan Untuk.

Published

2024-08-20

How to Cite

Irfan Oktavianus, Adissah Putri Herdianti, Amalia Sagita S. Rangkuti, M. Kevin Nur Syamsu, Nailul Hasanah, Rozalia Rozalia, Riki Afriansyah, Sukma Ramadhani, & Wahyuni Wahyuni. (2024). Sosialisasi Makanan Bergizi Puding Daun Kelor (Moringa Oleifera) Pencegah Stunting Oleh Kelompok KKN Universitas Negeri Padang di Kelurahan Durian II Kecamatan Barangin Kota Sawahlunto. Jurnal Kabar Masyarakat, 2(3), 229–236. https://doi.org/10.54066/jkb.v2i3.2337

Most read articles by the same author(s)