Peningkatan Pengetahuan Dan Konsumsi Sayuran Dan Buah Lokal Pada Anak Sekolah Minggu Jemaat GKI Diaspora Kotayaja Papua

Authors

  • Inggrid Nortalia Kailola Universitas Ottow Geissler Papua
  • Beatrix I. S. Wanma Universitas Ottow Geissler Papua

DOI:

https://doi.org/10.54066/jkb.v1i2.681

Keywords:

Vegetable, Fruits, Sunday School Children

Abstract

Vegetables and fruit are food sources that are rich in vitamins and minerals. Those are useful to the body because they are important in the body's metabolic processes. Some of the vitamins and minerals found in vegetables and fruits, serve as antioxidants. Lack of consumption of fruits and vegetables can cause the body to experience a deficiency of nutritious substances, which can cause various diseases. This activity aims to provide socialization and understanding to school-age children so they can increase consumption of vegetables and fruits because fruits and vegetables are important to consume from a young age. The student creativity program was held on November 16th 2022 at the GSG the Indonesian Christian Church (GKI) Diaspora Kotaraja Jayapura City, Papua. As many as 18 children participated in this activity. Methods In this activity were: PreTest, Counseling/lectures about the benefits of vegetables and fruit and Post Test. The results of this activity revealed that 88.89% of GKI Diaspora Kotaraja Sunday school children knew about the benefits of local vegetables and fruit, while 11.1% did not know about the benefits of fruits and vegetables.

References

Afriansyah N. Rahasia Jantung Sehat dengan Makanan Berkhasiat. Jakarta: Penerbit Buku Kompas; 2008

Aphrodita, M. (2010) Terapi Jus Buah Dan Sayuran. Edited By M. Sandra. Jogjakarta: Kata Hati.

Dejesetya. M. P. 2016.. Pola Makan Sayur da Buah Anak Usia 4-6 tahun pada asyarakat Pesisir Desa Randusanga Kualn Brebes. Skripsi. Pendidikan Guru Pendidikan Anak usia Dini. Universitas Negeri Semarang.

Kementerian Kesehatan RI, 2014. Pedoman Gizi Seimbang. Jakarta: Kementerian Kesehatan RI.

Khomsan A, 2006. “Solusi Makanan Sehat”, Jakarta, PT Raja Grafindo,

Lubis, Z. (2009) Hidup Sehat Dengan Makanan Kaya Serat. Edited By Dewi Sartika Sardin. Bogor: Ipb Press

Muaris, H. J. 2014, Bahaya Buah dan Sayuran + Panduan Konsumsi yang Benar, Gramedia Pustaka Utama, Jakarta

Murdiati, A., Amaliah. 2013. Panduan Penyiapan Pangan Sehat untuk Semua. Kencana Prenadamedia Group. Jakarta

Ruaihah, A. (2009) Penyakit Akibat Lalai Mengonsumsi Buah dan Sayur Serta Solusi Penyembuhannya, Heal Indonesia.

Sumarto, Deris Aprianty, R. Agus Bachtiar dan Irma Nuraeni, 2018. Peningkatan pengetahuan dan konsumsi sayuran dan buah-buahan lokal pada anak sekolah dasar dan sekolah menengah pertama. Prossiding Nasional & Diseminasi Hasil Pengabdian kepada Masyarakat Berbasis Riset. Politeknik Kesehatan Kemenkes Tasikmalaya

Sabru Ulfa. A. 2021. Edukasi Konsumsi buah dan Sayur pada siswa sekolh dasar melalui simulasi kuartet. Skripsi. Fakultas Kesehatan Masyarakat. Universitas Makasar

Sediaoetama, A. D. 2004. Ilmu Gizi untuk mahasiswa dan profesi. Edisi lima. Jakarta. Dian Rakyat

W. P. Winarto dan Tim Lentera. 2004.. Memanfaatkan tanaman sayur untuk mengatasi aneka penyakit Jakarta: Agromedia Pustaka.

Downloads

Published

2023-05-30

How to Cite

Inggrid Nortalia Kailola, & Beatrix I. S. Wanma. (2023). Peningkatan Pengetahuan Dan Konsumsi Sayuran Dan Buah Lokal Pada Anak Sekolah Minggu Jemaat GKI Diaspora Kotayaja Papua. Jurnal Kabar Masyarakat, 1(2), 122–128. https://doi.org/10.54066/jkb.v1i2.681