Pengembangan dan Penerapan Alat Pemotong Bakso di UMKM Keluarahan Tamansari Guna Mengurangi Risiko Kecelakaan Kerja

Authors

  • Asih Setyo Rini Universitas Bina Bangsa
  • Irfan Muhammad Universitas Bina Bangsa
  • Siti Hanan Universitas Bina Bangsa
  • Febry Aurora Galla Universitas Bina Bangsa
  • Mochamad Farel Akbar Universitas Bina Bangsa
  • Sulis Setya Damayanti Universitas Bina Bangsa
  • Sinta Purnamasari Universitas Bina Bangsa
  • Winda Safitri Universitas Bina Bangsa
  • Hida Nurhekmy Universitas Bina Bangsa
  • Ajeng D.P Indrageni Universitas Bina Bangsa
  • Marini Marini Universitas Bina Bangsa
  • Yuliyanti Yuliyanti Universitas Bina Bangsa
  • Muhammad Ari Yanuar Universitas Bina Bangsa
  • Hadi Nur Amanah Universitas Bina Bangsa
  • Muhammad Faiz M.S Universitas Bina Bangsa
  • Asep Eka Mulyadin Universitas Bina Bangsa

DOI:

https://doi.org/10.54066/jkb.v1i3.708

Keywords:

Development, Cutting Tools, Work Safety

Abstract

The cutting tools used today are very traditional using a blade without a base. The Appropriate Technology recommended to the public is in the form of a meatball cutting tool to reduce work accidents such as cut hands. The purpose of carrying out this activity is to apply cutting tools using the right technology and increase knowledge about anticipating accidents while working. The methods used with partners are observation, interviews and outreach. Based on the results of interviews and joint discussions with UMKM actors, they really need cutting tools that can speed up the production process and provide safety to UMKM partners for workers. The conclusion from the effort to implement this meatball cutting tool is still the 75% expected by UMKM partners because the standard meatball size tool is too thin and for safety in terms of cutting tools this gets a percentage of 100% because with this tool there is little chance of a small cut.

References

Adietya, B. A., Suprapti, A., Widayandarim A., Hartono. 2018. Studi Penearapan Alat Potong Kain Mekanis Untuk Kelompok Kerajinan Tangan Dari Bahan Kain Flanel Kelurahan Meteseh Kecamatan Tembalang Semarang. Jurnal Pengabdian Masyrakat Vol.1 No.2 E-ISSN 2614-7106

Cantikasari, S., Mashuri, D. W. A., Mustika, E. E., Tarigan, E. Y.Br., Rafi, K. B., Setiawan, R. F. 2022. Pembuatan Teknologi Tepat Guna Spinner sebagai Alat Alternatif Peniris Minyak. Indonesian Journal of Community Service and Engagement Vol.01, No.02 e-ISSN: 2961-7677, p-ISSN: 2962-0023 https://journals.eduped.org/index.php/income/index

Fahriani, N., Winarno, W., Azmi, M. U. 2023. Teknologi Tepat Guna Alat Sensor Proteksi Bayi dalam KKN BTV di Surabaya. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Vol.7, No.1 ISSN 2528-4967 http://dx.doi.org/10.30651/aks.v7i1.9828

Fauzi, Putra., Sembiring. 2022. Tinjauan Mekanisme Alat Pemotong Bahan Kerupuk Kapasitas 10 Kg/Jam. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Teknik (JIMT) Vol.2 No.3 ISSN: 2808-7720

Idha. Zaitu., Nisa., Aryani., Zulha. 2018. Penerapan Teknologi Tepat Guna Untuk Peningkatan pemberdayaan Masyarakat dan Lingkungan. Jurnal Masyarakat Mandiri (JMM) Vol.2 No.2 E-ISSN 2614-5758, p-ISSN 2598-8158 http://journal.ummat.ac.id/index.php/jmmRista,

Kusumaningrum, H. P., Zainuri, M., Endrawati, H., Pubajanti E. D. 2020. Inovasi Teknologi Tepat Guna dalam Pembuatan Produk Hand Sanitizer Berbasis Minyak Atsiri Untuk Pemberdayaan Kelompok Wanita Tani Blado Batang. Jurnal Pasopati Vol.2, No.2 e-ISSN: 2685-886X http://undip.ac.id/index.php/pasopatiINOVASI

Puspitorini, P. S., Cahyono, P. A., Admiral, E. 2019. Pemberdayaan Masyarakat Jembul dengan Teknologi Tepat Guna Pengolahan Chips Porang dalam Meningkatkan Daya Saing. International Journal of Community Service Learning Vol.3, No.4 p-ISSN: 2579-7166 E-ISSN: 2549-6417 https://ejournal.undiksha.ac.id/index.php/IJCSL

Rahmaniah, R., Khalifah M., Hafsan H. 2017. Penerapan Teknologi Tepat Guna Dalam Mengolah Limbah Jagung. Jurnal Teknosains Vol.11 No.01

https://doi.org/10.24252/teknosains.v12i2.7592

Simbolon, S., Astuti, F., Yohan, Y., Wicaksana., A., Sebayang, A. M. S. 2021. Pemanfaatan Teknologi Tepat Guna Untuk Peningkatan Produksi dan Kesejahteraan UMKM di Tangerang Selatan. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat ( Garda ) Vol.1 No.2 ISSN: 2746-8232

Situngkir, D., Rusdy, M. D. R., Ayu, I.M., Nitami, M. 2021. Sosialisasi Keselamatan dan Kesehatan Kerja (K3) Sebagai Upaya Antisipasi Kecalakaan Kerja dan Penyakit Akibat Kerja (PAK). Jurnal Pengabdian Kesehatan Masyarakat (JKPM) Vol.2 No.1 E-ISSN 2774-3519 http://ejurnal.ung.ac.id/index.php/jpkm/index

Sugandi, W. K. 2018. Pemanfaatan Teknologi Tepat Guna Alat Pembuat Garis Tanam Padi di Kecamatan Cipunagara Kabupaten Subang. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat Vol.2 No.2 E-ISSN 2620 - 8431

Yustiva, F., Fitriani, A. 2021. Edukasi Kesehatan dan Keselamatan Kerja (K3) Pada Pekerja Muda Melalui Forum Ilmiah Abdimas. Jurnal Abdimas Vol.7 No.4

Downloads

Published

2023-08-10

How to Cite

Asih Setyo Rini, Irfan Muhammad, Siti Hanan, Febry Aurora Galla, Mochamad Farel Akbar, Sulis Setya Damayanti, Sinta Purnamasari, Winda Safitri, Hida Nurhekmy, Ajeng D.P Indrageni, Marini Marini, Yuliyanti Yuliyanti, Muhammad Ari Yanuar, Hadi Nur Amanah, Muhammad Faiz M.S, & Asep Eka Mulyadin. (2023). Pengembangan dan Penerapan Alat Pemotong Bakso di UMKM Keluarahan Tamansari Guna Mengurangi Risiko Kecelakaan Kerja. Jurnal Kabar Masyarakat, 1(3), 226–231. https://doi.org/10.54066/jkb.v1i3.708

Most read articles by the same author(s)