Diskusi Penanganan Limbah Tahu dengan Pengusaha Tahu Kuning Balige Kabupaten Toba Sumatera Utara

Authors

  • Posma Sariguna Johnson Kennedy Universitas Kristen Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.54066/jkb.v1i1.956

Keywords:

Waste Management, Yellow Tofu, Entrepreneurs, Balige, Toba Regency

Abstract

Yellow tofu, a valuable soybean-based product, plays a crucial role in providing plant-based protein. However, the tofu industry faces environmental challenges related to waste management. Community engagement activities were conducted by visiting the only yellow tofu industry in Balige, located in the Tambunan Sunge Village, Balige Subdistrict, Toba Regency. This discussion explores waste management practices in the Balige yellow tofu industry, emphasizing the need to reduce odor, clarify color, and decrease waste turbidity. By addressing these environmental concerns and empowering the local community, especially in the Lake Toba Tourism Area, we aim to promote sustainable growth in the yellow tofu industry.

References

Aladin A, Modding B, Syarif T, Wiyani L. (2020). Manajemen Produksi dan Pemasaran Produk Tahu Kuring pada Home Industry Tahu Kuring Makassar. Jurnal Dinamika Pengabdian, Vol.6(1), 141-149.

Ariyanto M, dan Hamirul. (2018). Strategi Pengembangan Industri Tahu Dalam Rangka Memperoleh Laba. Jurnal Pundi, Vol. 02(03).

Azhari M. (2016). Pengolahan Limbah Tahu dan Tempe dengan Metode Teknologi Tepat Guna Saringan Pasir sebagai Kajian Mata Kuliah Pengetahuan Lingkungan. Media Ilmiah Teknik Lingkungan, Volume 1(2), 1-8.

James. (2020). Tahu Kuning Balige” Mengejar Peluang Bisnis di Masa Pandemi. Diambil dari Harian Mistar, Friday, 23 October 2020, https://mistar.id/news/sumut/tahu-kuning-balige-mengejar-peluang-bisnis-di-masa-pandemi/

James. (2021). Wouu, Produksi Tahu Kuning Balige Semakin Berkembang. Diambil dari: Harian Mistar, Monday, 22 February 2021, https://mistar.id/news/sumut/wouu-produksin-tahu-kuning-balige-semakin-berkembang/

Kennedy P.S.J. (2022). Diskusi dengan Kelompok Sadar Wisata (Pokdarwis) mengenai Pengembangan Usaha Kuliner Tuak di Desa Wisata Bagot, Kawasan Danau Toba, Desa Parlondut Kabupaten Samosir. AMMA: Jurnal Pengabdian Masyarakat Volume 1(11), 1483-1491.

Purnamasari, A.M. (2011). Pengembangan Masyarakat untuk Pariwisata di Kampung Wisata Toddabojo Provinsi Sulawesi Selatan. Journal of Regional and City Planning, 22(1), 49-64.

Rahayu, Sri. (2022), Analisis Perilaku Konsumen Dalam Pembelian Tahu Kuning di Pasar Tradisional Simpang Limun Jalan Sisimangaraja. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian [JIMTANI], Vol.2(6), 187-193.

Rambe, Irpah. (2018). Analisis Strategi Pengembangan Usaha Pembuatan Tahu pada Pengrajin Tahu Bandung Kecamatan Padang Hulu Tebing Tinggi. Skripsi Program Studi Ekonomi Islam Fakultas Ekonomi dan Bisnis Islam Universitas Islam Negeri Sumatera Utara Medan.

Sa’id N.A., Ma’ruf A., Delfitriani. (2020). Analisis Kelayakan Usaha Produksi Tahu Sumedang (Studi Kasus Di Pabrik Tahu XY Kecamatan Conggeang). Jurnal Agroindustri, Vol.6(1).

Downloads

Published

2023-02-22

How to Cite

Posma Sariguna Johnson Kennedy. (2023). Diskusi Penanganan Limbah Tahu dengan Pengusaha Tahu Kuning Balige Kabupaten Toba Sumatera Utara . Jurnal Kabar Masyarakat, 1(1), 63–70. https://doi.org/10.54066/jkb.v1i1.956