Pengembangan UMKM Abon Ikan Patin Sebagai Ketahanan Pangan di Kepenghuluan Rantau Bais, Kecamatan Tanah Putih, Kabupaten Rokan Hilir

Authors

  • Fanny Septya Universitas Riau, Pekanbaru
  • Abul Subki Annadawi Universitas Riau, Pekanbaru
  • Anlili Ansari Lasmiadi Universitas Riau, Pekanbaru
  • Azka Rabila Universitas Riau, Pekanbaru
  • Aztyara Syahida Universitas Riau, Pekanbaru
  • Desi Sapitri Universitas Riau, Pekanbaru
  • Haidar Labib Khairy Wimanjaya Universitas Riau, Pekanbaru
  • Muhammad Fariza Universitas Riau, Pekanbaru
  • Rahma Dani Universitas Riau, Pekanbaru
  • Saripah Aini Universitas Riau, Pekanbaru

DOI:

https://doi.org/10.54066/jkb.v1i4.964

Keywords:

Rantau Bais, Patin Fish, Karabon23

Abstract

Rantau Bais Kepenghuuan has quite potential catfish ponds, usually the results of catfish ponds are sold in the form of fresh fish without any management so that management of catfish can increase the added value of catfish and become a productive economic potential for SMEs. The outreach and shredded making activities were carried out on August 12 2023 with the target community being 34 young people from Rantau Bais Penghuluan, Tanah Putih District, Rokan Hilir Regency. The aim of this outreach is to create catfish-based products, provide information and training to improve community skills in processing catfish and develop local products by mobilizing MSMEs. The methods used are counseling, training and assistance in the process of making catfish floss right through to packaging under the Karabon23 brand and marketing. The results of the activities were the formation of a group of shredded catfish producers.

References

Ardhanareswari, Ni Putu. "Daya Terima Dan Kandungan Gizi Dim Sum Yang Disubstitusi Ikan Patin (Pangasius Sp.) Dan Pure Kelor (Moringa Oleifera) Sebagai Snack Balita." Media Gizi Indonesia 14, no. 2 (2019): 123-131.

Fitrianur, Khoirin Nisa, Rekyan Regasari Mardi Putri, and Satrio Agung Wicaksono. "Optimasi Peningkatan Laba Produksi Abon dengan Menggunakan Algoritma Genetika (Studi Kasus UKM Poklahsar Berkah Lumintu-Tulungagung)." Jurnal Pengembangan Teknologi Informasi dan Ilmu Komputer 2, no. 5 (2018): 1883-1893.

Hamidi, Wahyu. "Analisis Nilai Tambah Agroindustri Abon Ikan Patin di Desa Koto Mesjid Kecamatan XIII Koto Kampar Kabupaten Kampar Provinsi Riau (Studi Kasus pada CV. Graha Pratama Fish)." Jurnal Agribisnis 18, no. 1 (2016): 55-65.

Harmigi, Amin, and Siti Sofro Sidiq. "Potensi Daya Tarik Desa Wisata Rantau Bais Kabupaten Rokan Hilir Provinsi Riau." Jurnal Online Mahasiswa (JOM) Bidang Ilmu Sosial dan Ilmu Politik 5, no. 2 (2018): 1-15.

Khairani, Siti, and Raisa Pratiwi. "Peningkatan omset penjualan melalui diversifikasi produk dan strategi promosi pada umkm kerajinan souvenir khas palembang." CARADDE: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 1, no. 1 (2018): 36-43.

Magdalena, Ina, Hadana Nur Fauzi, and Raafiza Putri. "Pentingnya evaluasi dalam pembelajaran dan akibat memanipulasinya." Bintang 2, no. 2 (2020): 244-257.

Karyono, Ifah Masrifah. "PENGEMBANGAN UKM ABON IKAN PATIN DI DESA JATIBARU PASCA PANDEMI COVID DALAM MENINGKATKAN KESEJAHTERAAN MASYARAKAT." JPMI 1, no. 3 (2022).

Putra, Adnan Husada. "Peran UMKM dalam pembangunan dan kesejahteraan masyarakat kabupaten Blora." Jurnal Analisa Sosiologi 5, no. 2 (2016).

Putri, Almira Devita, Berlintina Permatasari, and Emi Suwarni. "Strategi Desain Kemasan Sebagai Upaya Peningkatan Daya Jual Produk Umkm Kelurahan Labuhan Dalam Bandarlampung." Journal of Social Sciences and Technology for Community Service (JSSTCS) 4, no. 1 (2023): 119-123.

Repi, Repi, and Wati Masrul. "Pola Permukiman Desa Rantau Bais Kabupaten Rokan Hilir." Jurnal Teknik 15, no. 2 (2021): 113-119.

Hidayanti, Nurul Oktia, and Kholisus Sa'di. "EFEKTIVITAS PROGRAM PELATIHAN PEMBUATAN ABON IKAN TERHADAP PENGEMBANGAN POTENSI LOKAL (LOKAL GENIUS) DALAM PENDIDIKAN KELUARGA DI MASYARAKAT PESISIR DUSUN KARANG TELAGA BATU LAYAR LOMBOK BARAT TAHUN 2020." Transformasi: Jurnal Penelitian dan Pengembangan Pendidikan Non Formal Informal 6, no. 1 (2020).

Sundari, Ristina Siti, and Dona Setia Umbara. "Preferensi konsumen terhadap produk agroindustri abon ikan." Jurnal Mebis 4, no. 1 (2019): 36-43.

Yusuf, Muhammad, and Rahmadani Hidayat. "PENGEMBANGAN PRODUK BISNIS DALAM MENINGKATKAN OMSET PENJUALAN PADA POKDA IKAN PATIN." Jurnal Abdi Masyarakat Multidisiplin 2, no. 1 (2023): 17-21.

Zen, Zayyinul Hayati, Satriardi Satriardi, Dedi Dermawan, Denny Astrie Anggraini, and Faradila Ananda Yul. "Pelatihan desain kemasan produk UMKM di Kecamatan Tambang, Kabupaten Kampar." Jurnal Pengabdian Untukmu Negeri 1, no. 2 (2017): 12-15.

Downloads

Published

2023-10-09

How to Cite

Fanny Septya, Abul Subki Annadawi, Anlili Ansari Lasmiadi, Azka Rabila, Aztyara Syahida, Desi Sapitri, Haidar Labib Khairy Wimanjaya, Muhammad Fariza, Rahma Dani, & Saripah Aini. (2023). Pengembangan UMKM Abon Ikan Patin Sebagai Ketahanan Pangan di Kepenghuluan Rantau Bais, Kecamatan Tanah Putih, Kabupaten Rokan Hilir. Jurnal Kabar Masyarakat, 1(4), 23–31. https://doi.org/10.54066/jkb.v1i4.964